אין דבר יותר כיף מלפרק עוף שלם בידיים.
בעצם, אין דבר יותר כיף מלדמיין את אלון מפרק עוף שלם בידיים.
שולחן שבת,
מפה לבנה חצי מגוהצת,
גביעי יין מלאים (לאחרונה בבת שלמה או הר אדם)
לחם אחד גדול של אנומראל ולחם קטן יותר ומתוק יותר של ראסל
פלפלים חריפים מטוגנים
בקבוק לחיץ של טחינה גולמית
סלט ירקות קצוץ דק עם קצת נענע
ומגש גדול עם כל מיני דברים ועליהם עוף שלם צלוי.
ככה תדמיינו את זה.
ואז מישהו (לכל שולחן שבת יש את ה'מישהו' הזה) מתחיל ראשון.
הוא בוצע וקורע ותולש (בתאווה עדינה)
והוא חושב שהוא מחלק לכולם לצלחות
אבל הוא לא שם לב שכולם הצטרפו אליו עם הידיים
וכל אחד מנסה להגיע ראשון אל החלק שהוא הכי אוהב
(שלי זה הנתח של הגרון שמחובר לכנפיים. אם צולים את העוף נכון זה הדבר הכי טעים שיש!)
וזו חגיגה משפחתית על מגש אחד של אוכל פשוט פשוט.
וכל שבת העוף מתובל קצת אחרת,
ולפעמים הוא גם ממולא,
פה אורז, שם חיטה שבורה או קלויה
ומדי פעם יש גם ירק או אגוזים
אולי קצת ירקות בתחתית
אבל תמיד תמיד זו תהיה המנה הכי אינטימית ומחברת של המשפחה שלנו.
(ואני לא אעיז להגיש אותה כשיש אורחים)
אפשר להכין בתבנית ולכסות בנייר כסף או בסיר רחב עם מספיק עומק ולכסות עם מכסה.
אפשר להכין את המנה מראש ולחמם על הפלטה בלי בעיה לשישי בערב או לשבת בבוקר
(לפעמים זה יקרה שהירקות בתחתית יצלו עוד יותר והמיצים של העוף יתנקזו אליהם עוד יותר, וזה יהיה חלום)
מצרכים:
1 עוף שלם
1 כוס בורגול עבה
חופן כוסברה
חופן פטרוזיליה
4 גבעולי בצל ירוק
מעט שמיר (לא חייבים)
1 כוס קשיו קלוי
מעט צימוקים (לא חייבים)
כפית כורכום, כפית כמון, רבע כפית קינמון, מלח גס, פלפל גרוס
שמן זית
5-6 תפוחי אדמה בינוניים
5-6 בצלים קטנים
אופן ההכנה:
משרים את הבורגול במים פושרים לחצי שעה ומסננים.
מנקים את העוף מהנוצות ושוטפים היטב.
מחממים תנור ל180 מעלות.
קוצצים את כל הירק ומערבבים היטב עם הבורגול, הקשיו והצימוקים, התבלינים ומעט שמן זית.
מקלפים את תפוחי האדמה והבצל ובשלמותם מניחים אותם בתחתית התבנית או הסיר.
עם הבורגול אפשר למלא את העוף (ואז אם חוט ומחט לפתור את הטוסיק)
או פשוט לפזר את הבורגול בשכבה יפה מעל תפוחי האדמה והבצלים.
מניחים את העוף על הבורגול.
בקערה שמים רבע כוס שמן זית, מלח גס, פלפל גרוס ומעט מאד כורכום.
מערבבים היטב, מוסיפים רבע כוס מים ומשופכים על העוף.
סוגרים את הסיר או התבנית ומכניסים לתנור לשעתיים.
(הכי הכי טוב להכניס את העוף חצי שעה לפני שבת ואז כשרוצים לאכול הוא בדיוק מוכן ורותח)
אם אוהבים אפשר בחצי שעה האחרונה לפתוח את המכסה ולתת לעוף מעט להשחים.