כשהייתי בהריון עם שקד, חודש שמיני, הזמינו אותי לשלושה ימים לבאקו, אזרבייג'אן לבשל ארוחת בוקר לכבוד יום האישה.
התרגשתי שעות.
אזרבייג'אן זה יעד שלא אגיע אליו בטיול משפחתי, ואפילו לא בנסיעה עם חברות.
התרגשתי ימים.
ואז גיליתי שאף חברת ביטוח לא מסכימה לבטח נשים בשלב כזה של ההריון, ולנסוע בלי ביטוח לא הסכמתי בשום אופן (כלומר אני כשלעצמי הסכמתי, אבל היו בי קולות שחשבנו שאני משוגעת).
נשארתי בבית והמשכתי לחלום על יעדים שכאלה.
לפני חודש נופר נסעה עם המשפחה שלה לאזרבייג'ן.
(נופר היא סוג של ליצור, עוזרת לי במטבח ובחיים)
בוקר אחד היא שולחת לי הודעה "קניתי לך מתנה שאת עפפפפפה"
ככה, עם כל הפ'.
כבר ידעתי שזה רכז רימונים, כי לפני אזרבייג'אן שלי עשיתי מחקר קולינרי והבנתי שרכז רימונים שם זה כמו שמון זית פה.
ואז היא חזרה,
והגישה לי נייר עיתון כתוב בשפה שלהם
ואני אומרת לכם, ידעתי שזה רכז רימונים
אבל זה לא היה חשוב,
כי התרגשתי מהנייר עיתון יותר ממה שהיה בתוכו
(וגם חשבתי שאני לא כזה אוהבת רכז רימונים)
בכל אופן, שיחקתי אותה מופתעת ו"וואו, איזה כיף שחשבת עלי"
ואז היא סיפרה בעיניים נוצצות שהיא מצאה מישהו בשוק
אמרה לו "תן לי את הרכז רימונים שאמא שלך קונה"
מפה לשם הוא לקח אותה לאמא שלו שמכינה את הרכז בעצמה.
היא ארזה לה מעט מהרכז בבקבוק זכוכית משומש של מיץ דובדבנים ונענע וגלגלה בתוך נייר עיתון.
באמת התרגשתי
גם קצת כי נזכרתי איך בשוק של נאבל הלכתי להוא ואמרתי לו תן לי את המי זהר שאמא שלך משתמש בו, והוא לקח אותי לאשתו שמזקקת את מי הזהר בעצמה בבית, והיא ארזה לי קצת בבקבוק ריק של מים מינרלים.
ובכל אופן, שתדעו, שכאלה מן מתנות אני אוהבת.
ובכל אופן, התיישבתי למלא בצלים כי יש לי רכז רימונים מאיזה סבתא רחוקה.
מצרכים:
5 בצלים סגולים או לבנים גדולים
1 תפוח אדמה גדול פרוס דק דק
2 כוסות אורז עגול
חופן פטרוזיליה קצוצה
חופן כוסברה קצוצה
חופן בצל ירוק קצוץ
10 עלי נענע קצוצים
חופן עלי סלרי קצוצים
חצי כוס צימוקים שחורים קטנים
מלח
פלפל שחור גרוס
גרידה מלימון אחד
עגבניה אחת קצוצה טוב טוב
5 כפות רכז רימונים טוב
שמן זית
אופן ההכנה:
את הבצלים מבשלים בשלמותם בסיר עם מים כחצי שעה או עד לריכוך.
מצננים היטב היטב, כי בצל חם זה דבר חם מאד. (אם אין זמן, תצננו באמבטיית קרח).
בעזרת סכין חדה חותכים פנס לאורך, עד עומק לב הבצלים ולאט ובעדינות מתחילים לקלף את השכבות תוך שמירה כמה שאפשר שלא יקרעו. מניחים בצד את כל השכבות שקילפתם.
בקערה מערבבים היטב היטב את כל מרכיבי המילוי: אורז, פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק, נענע, סלרי, צימוקים, מלח, פלפל, ו4 כפות שמן זית. חשוב לערבב טוב טוב ולמעוך את העגבניות והכל.
את פרוסות תפוחי האדמה מסדרים בתחתית של סיר רחב או סוטאז ובוזקים מעט שמן זית מסביב.
ממלאים את הבצלים במילוי ומתחילים לסדר מעל שכבת תפוחי האדמה שכבה של בצלים בצורה יפה ואחידה.
(בין הבצלים אפשר לסדר גבעולי סלרי או לפזר צימוקים ואפילו שזיפים מתוקים טריים)
בקערה מערבבים את רכז הרימונים על מלח ופלפל וכוס מים
שופכים מעל הבצלים
ומתחילים לבשל על אש קטנה.
בכל פעם שהמים נגמרים תוסיפו עוד כוס ועוד כוס ככה בערך שעה וחצי.
אני לא יודעת מה קוטר הסיר שלכם אבל סכל פעם שמוסיפים מים חשוב שגובה המים יעלה רק במעט על גובה הבצלים. כך שכל האורז יתבשל טוב מצד אחד אבל מצד שני הסיר יישאר מהודק.
לאחר שעה וחצי של בישול מעבירים את הבצלים לתנור שחומם ל200 מעלות לרבע שעה.
לא לשכוח לשלוח לי תמונות.
נשיקות.