אגוזי לוז, כשהם קלויים, הם האגוזים החביבים עלי בעולם כולו!
אני יכולה לכרסם מהם שעות, ואני מוסיפה אותם לכל דבר שזז במטבח שלי.
למשל, בבצק פריך לטארטים אני ממירה 15 אחוז מהקמח באגוזים טחונים וזה יוצא מושלם! לאחרונה גיליתי את השילוב של תותים עם אגוזי לוז, תדמיינו: בצק פריך אגוזי לוז, קרם פטיסייר מנוקד וניל ועליו תותים טריים! הדרך לגן עדן מעולם לא הייתה קרובה יותר..
למשל, בסלטים! יש סלט שאצלנו בבית קוראים לו "סלט שמאלנים", בהומור והלצה כמובן. בסלט הזה יש כל מה שטעים: עלי בייבי, רוקט, פירות טריים, ו… אגוזי לוז קלויים וקצוצים! הוא מתובל בבלסמי ועוד קצת סוכר והוא כל כך צבעוני ויפה שאי אפשר לעמוד בפניו!
למשל, בלחם! לחם כפרי מנוקד באגוזי לוז שלמים וטובל בטחינה ערבית, או בלימון כבוש, או בממרח עגבניות מיובשות.. מה בן אדם צריך כבר בחיים?
אגוז לוז הוא באמת האגוז הכי אצילי שיש. וכשאני מצליחה לחתוך אותו לפרוסות מדויקות, כך שרואים את כל הפרופיל שלו מבפנים- זה בשבילי אושר עילאי.
לא הרבה שמים לב, אבל למילה לוז יש כמה וכמה משמעויות בשפה העברית, למשל- לוז זה שם נרדף לשקדיה, וזה גם שם של עיר מקראית מספר שופטים. אבל לוז זה גם שם של עצם, שנמצאת במעלה עמוד השדרה, ממש בקצה, ולפי המדרשים- מהעצם הקטנה הזו, יבנה מחדש הגוף בתחיית המתים. האין זה מרגש?? לחשוב שנבנה שוב מלוז?
ובכל זאת, באגוזים עסקינן, אז הנה מתכון לעוגיות אגוזי לוז, עם עוד קצת אגוזי לוז, וכמה שהן טעימות!!!!
כל הסיפור הוא די פשוט, אבל העוגיות, כשהן יוצאות מהתנור, אוי כמה שזה משגע! כל הבית מתמלא בריח מטריף חושים של אגוזים מגן עדן!
חשוב חשוב להקפיד על אגוזים טריים, כדי שלעוגיות לא יהיה טעם לוואי.
את מחית הנוגט אפשר לקנות בחנויות אפייה. בסופרים אפשר למצוא מחית נוגט של השחר, אבל כדאי לבדוק שהרכיב הראשון ברשימת הרכיבים הוא אגוזי לוז (כך יודעים שזו מחית מאגוזים אמתיים ולא מתמציות טעם וריח)
מצרכים:
90 גר' חמאה רכה (אם שכחתם להוציא מראש, אפשר לרכך אותה במיקסר עם וו גיטרה כמה דק)
100 גרם סוכר
1/2 כפית תמצית וניל איכותית
1/4 כפית מלח
1 חלמון
2 כפות גדושות מחית נוגט
2 כפות חלב
200 גרם קמח
100 גרם אגוזי לוז טבעיים שלמים.
אופן ההכנה:
נתחיל בקליית האגוזים: מחממים תנור ל180 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפיה ומכניסים את האגוזים כשהתנור חם ל10 דקות בדיוק. מוציאים ומצננים.
הכנת הבצק:
בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבבים יחד חמאה, סוכר, וניל ומלח במהירות בינונית עד לתערובת אחידה ומעט אוורירית.
מוסיפים את החלמון ומחית הנוגט וממשיכים לערבל תוך ניקוי הדפנות לתוך הקערה.
מוסיפים חלב ומערבלים עד שאחיד.
מוסיפים את הקמח עד לאיחוד הבצק, מוציאים מהמיקסר ומהדקים בידיים לכדור בצק אחיד ומבריק.
מחלקים את הבצק ל3 חלקים ומגלגלים כל חלק לגליל נחש מהודק בקוטר הרצוי. אם הבצק דביק מדי אפשר לדפן אותו במעט קמח.
מקפיאים את הגלילים כשעה במקפיא.
מחממים תנור ל170 מעלות.
קוצצים את אגוזי הלוז שקלינו- קיצוץ גס.
מוציאים גליל אחד מהמקפיא ומגלגלים על האגוזים הקצוצים תוך כדי דחיפה והידוק האגוזים לתוך הבצק. בהתחלה זה היהי מעט קשה כי הבצק קפוא אבל אחרי כמה גלגולים הוא טיפה מפשיר ומתרכך ואז האגוזים ננעצים היטב בתוכו.
חותכים את הגליל עם סכין משוננת חדה את לדיסקיות בעובי חצי ס"מ ומסדרים בתבנית.
אופים כ12 דקות עד שהעוגיות מזהיבות בתחתיתן, מצננים ומתענגים על חלומות מלוז.